Czym jest dietetyka kliniczna?
Dietetyka kliniczna jest nauką o żywieniu chorego Pacjenta. Dzięki wprowadzeniu właściwej diety – indywidualnie dostosowanej do kondycji Pacjenta oraz jego jednostki chorobowej, poprawia się skuteczność jego leczenia oraz ogólna kondycja organizmu.
Czym się zajmuje dietetyk kliniczny?
Dietetyk kliniczny, biorąc pod uwagę choroby oraz kondycję Pacjenta, ustala odpowiednią dla niego dietę. Zmiana nawyków żywieniowych wpływa zarówno na zmniejszenie ryzyka wystąpienia pewnych schorzeń typu: cukrzyca, otyłość, zespół metaboliczny, czy też nowotworów, jak również poprawia skuteczność prowadzonego leczenia.
Kto powinien zgłosić się do dietetyka?
Do dietetyka klinicznego powinny zgłosić się osoby przewlekle chore, gdyż odpowiednie żywienie jest bardzo ważne w kompleksowej opiece nad chorującym Pacjentem. Do dietetyka mogą również zgłosić się osoby zdrowe, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe by uzyskać szczupłą sylwetkę lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych.
Informacja dla pacjenta
Kto powinien być pod szczególną opieką dietetyka klinicznego?
Pod opieką szczególną opieką dietetyka powinni znaleźć się: Pacjenci chorujący na choroby dietozależne i dolegliwości ze strony układu pokarmowego – cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, zaparcia, biegunki, Pacjenci onkologiczni oraz pacjenci chorujący na dnę moczanową, trądzik, zaburzenia hormonalne, refluks, czyli takie, w których zmiana diety może podnieść komfort i zmniejszyć odczuwane dolegliwości.
Umów się na wizytę
Jak się umówić na wizytę?
prosimy o kontakt pod numer telefonu:
+48 781 472 309